Princip zpracování
Směs
biologicky rozložitelných odpadů a strukturální (nasákavé) biomasy se naskladní
do pracovní části fermentoru. Optimální vlhkost
zakládky (50 - 60%). Aerací a překopáváním uvnitř fermentoru dochází k
provzdušňování zakládky. Vysoká úroveň metabolické aktivity a současné množení
bakterií se navenek projevuje zvyšováním teploty zakládky. Za stejných podmínek
probíhá v celém profilu zakládky intenzivní termofilní aerobní fermentace, čímž
se urychlují kompostovací procesy. Složité
organické látky se rozkládají a přeměňují se v jiné. Díky optimálním podmínkám
probíhá ve fermentoru bouřlivá biologická
oxidace.
Teplota v zakládce se zvyšuje nad 70°C a dochází k postupné denaturaci bílkovin. Vysoké teploty v zakládce po definovanou dobu způsobují inaktivaci přítomných mikrobů a patogenních organismů (viry, bakterie, kvasinky, plísně, prvoci, červi). Tento proces se nazývá aerobní termofilní stabilizace a hygienizace zakládky. Působením vysoké teploty se snižuje množství mikroorganismů a semena plevelů ztrácejí svou klíčivost. Tato fáze trvá minimálně 48 hodin od založení zakládky.
Výsledkem je kompost k agrotechnickému využití o vlhkosti 40 - 45%, který lze ihned expedovat nebo nechat dozrát na vhodné ploše.

Nevyzrálý kompost

Vyzrálý kompost